O autoru

Dženan Esko

Zovem se Dženan Esko i imam 25 godina. Studiram na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za produkciju i menadžment u oblastima scenskih umjetnosti. To je odsjek koji je najmlađi na akademiji, ali takođe i odsjek koji daje širok obim znanja i pripreme za bavljenje filmom po završetku tog studijskog programa.

šta tebi znači bih?

Prijavio sam se na poziv Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu iz razloga što volim izazove i zato što želim da predstavim svoju državu kroz prizmu vlastite vizije kvaliteta za koji sam uvjeren da postoji. Ovaj projekat mi pruža mogućnost da predstavim kvalitete i potencijale koji svaki državljanin BiH posjeduje.
Film “Bosnian girl” se bavi tematikom rušenja zidova koji su postavljeni ali su samo iluzija koja se nameće godinama, i to kroz portret dvije djevojke koje danas pokazuju kako se ipak stvari koje su zamišljene mogu ostvariti uz rad i trud. Mnogi ljudi jednostavno ne žele ni da probaju da sruše te zidove, te spas traže van Bosne i Hercegovine. Djevojke u filmu na zanimljiv način razbijaju veliki zid predrasuda i dokazuju da “odljev mozgova” može biti spriječen.

Izjava autora

Fondacija svojim programima i projektima daje doprinos u razvoju demokratije, socijalne tržišne privrede, međureligijskog dijaloga, te međunarodne saradnje. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.