Snimak projekcije filma i istoimenog panela “Šta tebi znači BiH?”, Univerzitet SSST, 18.8.2020.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adanauer u BiH, producent filma “Šta tebi znači BiH?”, je u suradnji sa Univerzitetom Sarajevo School of Science and Technology (SSST), organiziralo projekciju filma i panel diskusiju sa autorima. Panel je moderirala direktorica Sarajevske filmske akademije, Emina Ganić, na SSST univerzitetu.

Šta nam znači BiH?
Gdje želimo biti u budućnosti i šta želimo ovoj zemlji?
Filmovi četiri mlada autora iz BiH nas navode da razmišljamo o ovim pitanjima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

CITATI

Dženan: Naša generacija treba da napravi “ono nešto”, nešto što će biti novo, za šta ćemo mi, za 20-30 godina moći reći: Aha, mi smo to uradili.

Aleksa: Ja sam predstavio porodicu kao najbitniju, i da je najbitnije da radimo ono što volimo. Jer kada radimo ono što volimo, smatram da najbolje možemo izraziti svoje ličnosti i da, ako težimo nekom cilju, možemo uspjeti.

Dženan: Nekako je glavna stvar da budeš vrijedan, da se trudiš i uvijek iznova pokušavaš.

Aleksa: Iskreno, meni je cilj da uspijem u svijetu, ne samo u Bosni i Hercegovini.

Branislav: To je nit koja mene zanima i mislim da su teme kojima se ja bavim, teme usko vezane za Balkan i za nešto što nosim duboko u sebi.

Ishak: Ni na koji način ne želim, niti mi je to bio cilj, da se odnosim kao da je nekad negdje bilo bolje. Ne, upravo suprotno; mene zanima šta ovo vrijeme donosi sa sobom.

Dženan: Smatram da ovakvi projekti, ovo sve, treba da spaja mlade ljude, mlade autore, jer tek kad se spojimo, možemo napraviti neku strukturu, a onda s tom strukturom ići ka nečemu većem.

Aleksa: Zašto ja smatram da je problem kod mladih? Stalno se nešto žalimo.

Branislav: Moramo da osvjestimo sami sebe, pa onda ljude oko nas.

Dženan: Trebamo prikazivati pozitivne priče i dati znak: da, to smo mi, dolazimo, tu smo, deal with it!

Ishak: Treba dati glas mladima, treba im dati prostor. Apatija koja im se pripisuje nije stvarna, ili barem ne u mjeri u kojoj je predstavljena.

Fondacija svojim programima i projektima daje doprinos u razvoju demokratije, socijalne tržišne privrede, međureligijskog dijaloga, te međunarodne saradnje. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.