O autoru

Ishak Jalimam

Zovem se Ishak Jalimam, imam 24 godine i studiram na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za produkciju. Današnjoj generaciji mladih ljudi često se pripisuju melanholija i apatija zbog kojih ne čine ništa kako bi promijenili svoje društvo.

šta tebi znači bih?

Pisac Selvedin Avdić navodi kako je Zenica grad koji je obolio od „stahanovske melanholije“ nakon što je Željezara, najveći simbol Zenice, izgubila svoj nekadašnji značaj. Zenica je također poznata po najvećem zatvoru, najvećem pozorištu i najvećem stadionu. Glomazne građevine nijemo svjedoče o vremenu kada je Zenica bila simbol kulturnog razvoja, mladosti i sporta te industrijalizacije i snage radništva. Upravo je ovaj grad savršen primjer tranzicije s kojom se bosankohercegovačko društvo nikada nije uspjelo izboriti. Dokumentarac „Kako opisati grad“ kroz arhitekturu Zenice istražuje odnos grada prema njegovoj prošlosti, a samim time i sadašnjosti. Iz perspektive pisca dokumentarac podsjeća na zaboravljene priče koje govore o rađanju i umiranju jednog grada kroz razne periode u historiji, u nadi da će podsjetiti nove generacije ne samo na bogatu kulturu i tradiciju koji je njihov grad nekada imao, već i na sve ono što taj grad može ponovno postati.

Izjava autora

Fondacija svojim programima i projektima daje doprinos u razvoju demokratije, socijalne tržišne privrede, međureligijskog dijaloga, te međunarodne saradnje. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.